Elektrisk udstyr i Båden

El ombord i en åben jolle

er meget sårbart, derfor har jeg samlet sikringer og kontakter i en delvis vandtæt elektriker samledåse, godt beskyttet under styrpulten.

 

Strømmen til dåsen føres fra batteriet gennem en tilpas stor sikring (der sider lige efter batteriet), hoved afbryder og tilpas stort kabel der mindst kan bære strømmen som alle forbrugerne bruger til sammen + ekstra til hvad man nu finder på at koble på senere.

I dåsen har jeg sat en mini sikring dåse, med så mange sikringer at der er en til hver forbruger, så hvis at der springer en sikring vil der kun være en ting der ikke virker.

Man kan også bruge automat sikringer, i stedet for alm. sikringer.

Til hver udgang på kontakterne er der til forbrugeren koblet en rød LED pære til, så man straks kan se om der er spænding fra kontakten, hvis f.eks. et lys ikke virker. Så er det nemmere at fejlfinde ude på vandet.

 

En anden finesse man kan lave, er en sikringsvagt, med et kontrol lys. Her kan man sætte den ene ledning på indgangssiden og den anden på udgangen af sikringen, hvis så sikringen springer og man f.eks. tænder anker lyset, så lyser kontrol lyset som er koblet til der.

(Hvis man bruger LED pærer, skal man huske at de har en + og en – side, + siden af LED pæren skal på spændings indgang siden af sikringen).

Jeg bruger røde LED pære, fordi at det røde lys ikke tager nattesynet.

(Man skal bare have i tankerne at LED Lys kan give støj i vhfèn så man ikke kan sende og modtage ret langt væk.)

På alle ind og udgange har jeg brugt vandtætte kabel gennemføringer.

Husk at have ekstra sikringer med.

Brug kabelsko hvor der er krympefleks udover ledningen (fås bl.a. I Biltema).

Køb dåsen så stor som mulig, du skal nok få brug for pladsen, og så bliver det ikke så kompakt indvendig i dåsen.

Når så du har koblet det hele sammen, så giv alle samlinger/kabelsko noget vandfortrængende Prolan for der ikke skal blive en krybestrøm og det ikke skal irre .


Kabelføringen i båden.

Den nok nemmeste måde at føre ledningerne rundt på, er i et elektrikerrør som man f.eks. kan støbe fast oppe under rælingen med glasfiber, der findes også særdeles gode lim der kan bruges her.

Man kan også bruge et 7 leder kabel i 1 ½ m2, men en 2 ½ m2 til stel, som man bruger til bl.a. en trailer, Hvis man bruger sådan et kabel, så husk også at beregne om stelkablet er tyk nok til at kunne trække det samlede forbrug.

!!! Ved underdimensionering, er der risiko for kortslutning og brand!!!

Her kan du hente et nomogram til beregning af ledning dimension.

Alle ledninger og rør skal side godt fast så de ikke hænger og slasker.



Lav så få samlinger som muligt.

Lav alle samlinger i samledåser, her gælder det samme med at sprøjte vandfortrængende Prolan på samlingerne.

Jeg har placeret el udtag flere steder i båden, godt beskyttet, til bl.a. projektører i forstavnen under rælingen.

Ankerlys

Jeg har sat ankerlyset på et hængsel, så det kan slås ned og bruges som arbejdslys over påhængsmotoren, hvis jeg mod forventning får problemer med den når jeg er ude i de mørke timer

Lænse pumpen.                                                    

Få så stor en lænse pumpe som der er plads til i, det er rart, bl.a. når man skyller den på vej ind efter en fisketur eller hvis man er uheldig og få en stor sø indover i dårlig vejr

For der ikke skal komme skidt i pumpen, pakker jeg den i et tobisnet det virker som et stort filter, så det ikke går større skidt i pumpen og stopper den.