Salte & blanchere Sandorm

Saltning af sandorm.

Alle med hang til let medefiskeri efter fladfisk og andre spændende arter kender det.

Man har købt oceaner af sandorm, for lige netop i dag skal vi, forhåbentlig, fylde køleboksen med de lækreste rødspætter, isinger og hvad der nu ellers bider på krogene. 









Men her en lille opskrift på hvordan det kan gøres:

 

Efter hjemkomsten lægges ormene ud på aviser uden at de rører hinanden.




Drys et tyndt lag fint salt over.

 

Det er meningen at salten skal trække væsken ud af ormene, læg derfor en avis oven på ormene.

 

Efter nogle timer drysses et nyt lag salt ud over ormene (hvis aviserne er våde skiftes de inden).

Klik på billede for større billede

Men når dagen går på held har vi stadig en masse sandorm tilbage i overskud, hvad skal vi så gøre med dem? Tja prøv at salte dem, så har man jo agn til en anden tur hvor det måske ikke har været muligt at skaffe orm, eller måske til en joker stang.

Lad det dog være sagt med det samme, saltede orm fisker ikke lige så godt som friske! 


Sådan fortsættes der indtil ormene er faste, som regel efter en dags tid.

Jeg opbevarer ormene i en lille plastboks, hvori der er lagt et lag køkkenrulle i (hvis der er mere væske tilbage tager køkkenrullen det).

Lidt historie om sandormegravning.

 

Boksen smides herefter i fryseren gerne i et par fryseposer.

 

ADVARSEL:

DE FLESTE KVINDER, HAR ABSOLUT INGEN FORSTÅELSE FOR AT MAN HAR ORM I FRYSEREN!

Venligst indsendt af Kristian Knudsen. Esbjerg.

Sådan kan man koge og efterfølgende fryse Sandorm / freeze Lugworms ned


Her en meget meget god metode, til at langtids opbevare sine Sandorm på. De skal nemlig fryses ned.

Ormene er meget drøje i brug, og dem man har i overskud kan nemt fryses igen, særlig/bedst hvis man har dem med i en køletaske.

Det siges Overraskende nok at de fanger bedre end de friske:)

Dobbeklik på video for større skærm

Lige en anden &  NEM MÅDE på at Blancheringere Sand og Børste på

Kogte/ blanchere & saltede sandorme

Kogte/ blanchere sandorme & Børsteorm

Mange har fundet ud af at kogte/blancheret sandorme, er lige så gode og fanger minst lige så mange fisk som de friske sandorm.


Opskriften er meget enkel, du skal kun bruge levende sandorm. hvis du har sandorm tilovers fra din fisketur, så kog dem.

Når du har kogt sandormene bliver de “faste i kødet” og saftenn bibeholdes i dem hvilket gør, at de stadigvæk giver duftspor næste gang du sætter dem på krogen.


Opskriften på at Koge/blanchere sandorm.

  • Brug en passende størrelse gryde med vand og lad vandet komme i kog
  • Når vandet er kommet i kog, skru så ned for varmen, så kun vandet kun lige simrer
  • Hæld de levende sandorm i det varme vand, og lad dem simre i 5 min.
  • VIGTIG vandet må IKKE koge.
  • Efter 5 min simring. hælder du sandormene over i f. eks en sigte og hæld dem så over i en gryde/skål med koldt i et par minutter, til de er afkølet. Skift evt. vandet hvis det bliver lunken, sandormene skal køles helt ned.
  • Når sandormene er helt afkølet, så ligger du dem i en si eller lign, så de drypper af i ca. 30 min., eller ruller dem i avispapir el. lign. til de ikke er så våde mere
  • Pak herefter de kogte sandorme i poser eller avispapir af fx 10 - 15 stykker efter behov og direkte i fryseren


Så har du altid sandorme til dine næste fisketure, det tager kun ca. 30 min. før de er tøet op & klar til brug, De sandorme du ikke får brugt på turen, kan du bare fryse ned igen,

Bare Husk at du bare sørge for, at du har opbevaret dem køligt på fisketuren, og ikke hælder det væde fra som normalt kommer når de er tøet op.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hvordan pumper jeg sandorm, se det her vist på en video

Se her hvordan du graver eller pumper sandorm, og hvordan du kan opbevare dem