Røgning

Røgning.

Her kan du finde alt om røgning af fisk, kød, samt bygge vejledninger til røgeovne og røgeopskrifter

Har du nogle gode afprøvet røgeopskrifter, med fotos og bygge vejledninger til røgeovne du vil dele med os andre, så send til Erik@smaabaadsfiskeri.dk

På forhånd tak


Læs om smaabaadsfiskeri.dk præmier til indsendte opskrifter mm. længere nede her på siden

NYE gode Røgeovne.    

NYT 

Hjemmelavet røgeovne Se i længere nede


DU FINDER FORSKELLIGE BYGGE VEJLEDNINGER TIL RØGE OVNE & BRUGSAVISNINGER TIL SAMMEN OVNE  HER & HER  

Nyt Nyt Nyt


Købe Røgeovne.

Hvis du ikke vil bygge din røgeoven selv, så finder du et stort udvalg af gode gennem prøvet hjemme røgeovne HER ved TBS GRILSHOP

Se mulighederne i en røgeovn fra TBS GRILSHOP
Røgningens historie og virkemåde mm.

Røgning er en meget gammel konserveringsmetode til fisk og kød. Måske opstod måske allerede, dengang stenalderfolket sad ved bålet eller måske før og måske ved et tilfælde opdagede, at de madrester, der var blevet kraftigt røget holdt sig længere og tilmed smagte godt.

Senere hængte man kød op under loftet i hytten, hvor røgen steg op fra ildstedet, så kødet blev tørret og fik røgsmag samtidig, som jeg har set at man  gør nogle steder i udlandet endnu.


I dag findes der mange røgede kød- og fiskeprodukter, hvor eksempler som spegepølse, hamburgerryg og laks er en naturlig del af vores kost.


Sådan virker røgning.

Under røgningen optager en fødevare de forskellige kemikalier, der findes i røgen - blandt andet en del tjærestoffer og syrer. Konserveringen af fødevaren skyldes, at tjærestofferne og syrerne henholdsvis slår mikroorganismerne ihjel og øger surhedsgraden i fødevaren. Læs mere her


Lidt om min læremester.

Villy Vad som der var en gammel prof røger, der viste mig hvordan han røg, sagde altid. !!Du skal lære at se og føle, du må ikke røge på tid og temp!!. Hvis du gør det, lære du aldrig at røge.


(Det skal lige siges at han aldrig brugte termometer, han satte bare hånden ind under sækken og følte sig frem, så var han klar over om temp. var ok).


Den lære sætning har været en god ting for mig, da 2 røgninger sjældent forløber helt ens, så er det jo rart at kunne se og føle på fisken, hvor langt man er i røgningen (jeg bruger dog termometer, for hånden komme til at dufte af røg et par dage, hvis man hele tiden skal føle på temp, men jeg gør det nogle gange i løbet af en røgning.)


Sådan at jeg kan røge på gammel dags vis, hvis jeg vil prøve det en dag. F.eks. skal en ål i nakken, mærke som et råddent æble, når man trykker/klemmer på den/det.


Dog røger jeg ikke mere på den måde han lærte mig, jeg har fundet en anden måde hvor jeg syntes bedre om resultatet (hans måde på røgning kommer en anden gang). Det tror jeg sker for de fleste der eksperimentere lidt.


Så de får deres egen måde at røge på. Men det var guld værd for mig, den dag hvor jeg røg sammen ham og han fortalte konstant om hvordan han røg. Så jeg skrev alt jeg kunne nå dengang.


I 1994 havde jeg knap prøvet at tænde for en pc, så dengang kunne jeg ikke lige gå på nettet og finde oplysninger om røgning, hvis det i hele taget var der.


Her kan du læse lidt om B.la røg fra Røgeovne og godt naboskab.