Stang, Hjul, line, Ophængere & Knuder

Fastspolehjulet.

Der er mange der har brugt deres fastspole hjul til pilkefiskeriet, med det resultat at det hurtig gik i stykker, så spar det og brug det kun til mede fiskeriet.

(Her ses der nogle billige udgaver af fastspolehjulet).

Multi- hjulet.

Kan være lidt sværere at bruge i begyndelsen, for her kan man nemt få et overløb af line med noget der ligner en fuglerede som resultat, men så er alle ulemper ved Multi- hjulet vist også nævnt. Dets opbygning gør at det normalt holder meget bedre og længere. Under en fight er det nemmere og lettere at give line, det er også nemmere at bruge til kastefiskeri når man lige først har prøvet nogle gange.





Det fås i mange pris klasser, men som med mange andre ting følger kvaliteten prisen. For at få et nogenlunde hjul i 2015 priser, vil jeg nok sige at man skal op i underkanten af 1000 kr. til et rimeligt hjul.

Men vil du virklig have kræs så er det mange tusine kroner du skal have op af lommen.

Hvis man adskiller det hvert år f.eks. om vinteren og rengør og smører det op, vil det holde i mange år.

Liner.

For 25 -30 år siden blev der næsten udelukkende brugt monofil/nylonline til havfiskeri, men siden da, har fusions og flettede liner vundet frem og der er ikke mange der bruger monofil/nylonline til havfiskeri i dag.

Monofil/nylonline har den fordel at den er billig, slidstærk, og nogenlunde usynlig i vand. Den kan give sig med 10-15 %, 

hvilket gør at det ved fiskeri på mere 20 meter vand er vanskeligere at holde kontakt med bunden, end når man bruger fletline.

Hvis man bruger monofil/nylonline skal man tænke på den er elastisk, og derfor skal der arbejdes mere med stangen, for at give samme udslag på pilken, som når man bruger fletline.

Monofil/nylonline bruger vi som forfangsline, for det meste er det størrelserne 0,7 - 1,2mm der bruges.

Grunden til denne ”voldsomme” dimension er, at linen bliver udsat for mange knubs når den kommer i kontakt med sten, fisketænder og andet skrammel på havbunden, samt at den skal kunne holde til selv den største fisk. Faktisk er det flere gange set at 2 stk. 5kgs. sej kan springe en 1,2 mm line, hvis de beslutter sig for at ville hver sin vej!


Ved knuderne forringer man nem brudstyrken med 50% Ja helt op til 70 % af linens brudstyrke og når den er i vand mister linen også lidt styrke, (linens styrke er målt tør hvir den er stærkes.


I de senere år er der kommet en ny linetype på markedet, FLUOCARBON, den har gode egenskaber til nogle former for fiskeri, da den er næsten usynlig i vand, men den er svær at binde knuder på og den er DYR!

Men pengene kan være godt givet ud, ved at bruge det på de yderste meter ved trolling og nogle former for medefiskeri, men til pirkefiskeri er det nok ikke det der gør forskellen på den lange bane.

 


Som hovedline bruger 95 % af alle fiskere flettet eller fusions liner. De har den fordel at de er stærke som bare f***en og de er uelastiske. Grundet den høje brudstyrke kan man nøjes med en betydelig mindre line dimension, hvilket så giver mindre vandmodstand.

Af negative sider er egentlig kun prisen, det er dyrt, men her kan det godt betale sig at købe en bulk spole med f.eks. 1500-1800meter, så prisen bliver helt fornuftig.
Når linen har den lille diameter er det enormt vigtigt, at man hele tiden holder øje med om der er slitage på linen, specielt de yderste meter. Det er træls at miste drømmefisken på en skadet line.

Når man fisker fra småbåd kan man gå ned i noget mindre line dimension, end når man fiskere på turbåde, da linen ikke skal trækkes op ad en ru kutter side, som slider hårdt på linen.

Vær opmærksom på at ikke alle knuder kan bruges til fletline, dårlige knuder kan nemt nedsætte brudstyrken på alle slags liner med op til omkring 70 %!

 


Ophængere (Til torsk, Sej, Langer, og lign.)

Bruges til at forøge fangsten med.

Nogle gange kan man se, at det kun er dem de bider på.

Der kan bruges pilke/pirke, jigs eller lod, hægtet på ophængere som lod.

 

 





De fås i mange varianter og prisklasser, de meste normale er der 3 stk. ophængere monteret. De fås med helt op til 5-6 kroge på et sæt, men det er for vildt syntes jeg.

Hvis man dumper dem ned i en stor torskestime og får bid på alle kroge, skal man ikke regne med at få dem op da linen tit vil springe. hold jer til 1 - max 3 kroge på ophæng

Har fået at vide fra nogle turbåds skippere, at når de ser lystfiskerne med mere end 2 eller flere ophængere og/eller grejet er for klejnt, kommer de ikke på de gode toppe med store eller mange torsk.

Generelt bør man kun bruge 1 ophænger og MAX 2 (det er sjældent man kan blive enige på en turbåd, men man kan normalt få det til at fungere hvis man er i en lille båd, med få der fisker).

Der er set folk, som med en enkelt ophænger, fanger mange flere fisk, end de der har stået med så mange, at det ligner et ”juletræ”. Det skræmmer mere end det gavner. (Tænk lige lidt over hvorfor, at det mange gange kun er de første 2, der når bunden, der har bid straks). = flere ophæng sænker pilken hastighed på vej til bunden.

Erik.                                                                                                                                                                     Personlig bruger jeg normalt max 2 ophængere. Har jeg købt ophængersæt med 3 kroge, klipper jeg den 3. af og bruger den til senere at montere på nye sæt.

Det kan normalt ikke betale sig at lave endegrej selv med de priser som det er nede i. Hvis man køber til et års forbrug, kan man som regel få det til små priser.


 Men laver man selv forfang får man en betydelig bedre kvalitet, da man selv kan vælge line, krog, svirvel osv.

Der er dog efter hånden nogle grejbutikker, der har fået det gode kraftige tunge endegrej på hyldende, her iblandt kan bl.a. nævnes,           

På de ophængere jeg køber skal der helst være selvlysende kugler el slanger på linen, også det der sidder på/over krogene (f.eks. blæksprutter), de fisker bedre efter min erfaring.

Husk at oplade dem med en ekstern lyskilde, eller lad dem ligge i solen et stykke tid, inden de bliver søsat. Hvis de kommer direkte fra en mørk grejkasse lyser de ikke op.

 

Ellers kan man med stor fordel selv eftermontere diverse lyskilder, som knæklys, blinklys og andre former for lyskilder.

Bliver det brugt sammen med agn, kan det være ekstra godt.

Vil man vide hvordan laks, havørreder, og andre fisk opfatter farver, kan man med fordel læse dette indlæg i fisk & fri. Set med fiskens øje.

Se en test af "bliklys" på forfanget

Doppel klik på på film eller klik på firekant i nederste H hjørne for fuld skærm

Stang, Hjul, Line, Ophængere & Knuder.

Stangen man bruger sammen med fletline skal være BLØD!!! Hvis man fisker med en meget stiv stang på forholdsvis lavt vand vil man simpel hen rive krogen ud af munden på fisken. Hvor blød/stiv man ønsker er helt op til en selv, det kommer også an på hvor dybt vand man fisker på og dermed hvor tung en pirk man bruger.

Hjulet.

Test af "bliklys"

På forfanget. de fisker på ca.13 meter vand på nordvest siden af Anholt. Der er sild på forfanget - sat på en stor krog så der er ingen chance for at kroge en fisk. Det er udelukkende et forsøg hvor fisken skulle lokkes til af blinket. bedøm selv ;o) Desværre gik statisk støj fra skibets motor i

Indlægget er skrevet med meget stor hjælp fra Kristian Knudsen & Michael Hermansen


Knuder til fiskeri

Her kan du finde alle knob & knuder, hvor de bliver vist animeret, så man kan se hvordan de skal laves.

Læs mere HER

Vodbinder arbejde

Her finde du de fleste knuder og knob som du skal kunne som vodbinder. Vist med tegninger og tekst.

Se og læs det her

Tips til havfiskeren

til fiskeri efter torsk, sej, lange & havkat  og lær hvordan du kan binde et torske & sejforfang!