Fisketeknik Sej fiskeri

Fiskeri efter Sej & Lubbe.

Sejen er en fisk i torskefamilien, som kan veje op til 25kg og blive op til 120cm i længden. Fisk i denne størrelse fanges sjældent i vore farvande, men lystfiskere fanger hvert år sej på op til 15kg


(Foto Niels Bilde. Teambilde)

Fisken er meget talrig i Nordsøen og Skagerrak og var tidligere faktisk en plage for de store trawlere, der fisker på kanten af Norskerenden. Under torskefiskeri kommer der tit store mængder sej med i trawlet, og havde kutteren opbrugt sin fiskekvote for mørksej,

blev de kastet tilbage i havet. Desværre med et resultat som mange gange var mange døde sej!       

I dag er det ved at være omvendt, da prisen for mørksej efterhånden tit er højere end prisen for torsk.



Mørksej.

Sejen kaldes også Gråsej og Mørksej, ligesom Lubben også kaldes for Lyssej og Blåsej.

De jager begge i vandmasserne over bunden og står typisk over vrag eller i strømlæ få meter fra vraget.

De kan også findes på kanten af dybe skrænter, over stengrunde/toppe, fra bunden og ca. halvvejs oppe i vandsøjlen.


Foto Niels Bilde. Team Bilde

(Foto Niels Bilde Team Bilde)

Foto Niels Bilde. Teambilde

Et målrettet fiskeri efter store sej foregår oftest i sensommeren og efteråret da sejen på dette tidspunkt samler sig over vragene.

De fanges dog også som bifangst under torskefiskeri hele året

Luppe.

Det betyder også at sejen kan sættes ud igen, hvis man ikke ønsker den med hjem. Men husk ikke at trætte fisken for meget hvis den skal sættes ud igen, for fisk der figtes over længere tid overlever tit ikke viser alle undersøgelser vi har læst.

De største fisk er normalt at finde på vragene, medens det normalt er mindre eksemplarer der findes på stenbund. Vragene hvor de store sej findes ligger som regel på dybere vand (80-120m) ud mod Norskerenden og det er derfor oplagt at bruge Hanstholm og Hirtshals som udgangshavn.

Fiskeriet efter Sej er vildt underholdende, og ofte står der mange fisk over vraget (stimer med højde på flere meter opleves), og man vil ofte opleve at der er fyldt op på forfang og pirke hver gang de kommer op fra dybet. (pas derfor på med for mange ophængere. Typisk er en ophænger nok, da fiskeriet kræver overarme på størrelse med lår. To sej på 5kg stykket giver virkelig kamp til stregen, men er samtidig ekstremt underholdende.


Når sejen forsvinder fra et vrag, kommer torsken ofte frem, og efter torsken bør man forsøge sig med at servere en agnet krog (sild, makrel eller et stykke hornfisk er godt) for at se om der skulle være en glubsk lange eller måske en forsigtig havkat som kan lokkes til at bide. 

 

Sejen er en fremragende spisefisk, kødet er mørkere end andre torskefisk, og har en dejlig rund smag. Mange fiskekøbere i Danmark vil hellere have torsk, da de synes kødet ser underligt ud, men har man først smagt fiskefrikadeller af sej eller sej på grillen er man solgt.


Grejet til Sej fiskeriet

Stangen til sej fiskeri skal være forholdsvis blød, så den kan bøje af for sejens hårde ryk. En stang på 20-30lbs er god til pirkefiskeri på dybt vand, mens en 12lbs eller jerkbait stang er kanon til kastefiskeriet.

Jeg er selv tilhænger af korte stænger og foretrækker derfor en stang der ikke er mere end 6-7,6 fod. En personlig favorit er Greys Siege 7,6fod 24lbs.

Hjulet.

skal være KRAFTIGT, ikke noget Bilka hjul her! Hjulet bør heller ikke være for stort og tungt. Mange har, måtte erfare at det hjul de troede kunne klare alt, blev smadret efter kort tids sej fiskeri. Bremsen er alfa og omega under sejfiskeriet og derfor har hjul med lever drag bremse en klar fordel, da man her kan styre bremsetrykket hurtigt og sikkert. Det er vigtigt at bremsen går blødt og ikke hugger, da dette vil dels smadre hjulet, men også resultere i at linen springer.

Hjulet bør være uden linefører, da denne sjældent kan klare det hårde præs fra sejens mange kræfter, og derfor før eller siden bliver den smadret. Hjul med tæller er at fortrække.

 

Kastefiskeri.

på lavt vand er det oplagt at bruge et fastspolehjul, det skal være af ypperste kvalitet ellers dør det hurtigt. Hjul der kan holdet til sejfiskeri kunne f.eks. være Penn Slammer.

 

Linen.

 SKAL være fletline med en dimension på 0,24-0,30mm alt efter fabrikat. Om man er til den ene eller den anden fabrikat er ikke så vigtigt. Der er kommet en line på markedet som skifter farve for hver 10 meter. Dette vil til sejfiskeri være en stor hjælp, da man ofte skal fiske i en bestemt dybde. Vi har dog ikke testet linen endnu.

Personlig favorit gennem mange år: Whiplash pro 0,24.

Forfang.

Man kan bruge forskellige typer af forfang, men fælles for dem alle er at det kun bør være EN ophænger. Forfangslinen skal det være 1,0 – 1,2 mm, for ellers bliver forfanget revet over som sytråd, af stærke sejer der ikke aldrig kan blive enige om hvilken vej de skal svømme.

 

Af ophængere.

der virker kan følgende anbefales: Shads, jighaler, gummimaker og blæksprutter, for sejen er en glubsk rovfisk der spiser mere eller mindre alt. Det er vigtigt at vælge en agn der laver en masse "ballade" nede i vandet, hvilket gør shads til en favorit. Hvilke farver der virker ændrer sig fra dag til dag, derfor ingen nævnt ingen glemt, prøv jer frem.

 

Pilken.

skal være fra ca. 200 – 500 gram alt efter dybde og strømforhold. Man bør vælge en strømlignet pirk, da der ofte fiskes på dybt vand. Blandt mine favoritter er Gadusn eller Speedy.


Figther Bælte.

Under fiskeriet er det en god ide at bruge fightbælte, specielt hvis man har kontor arme, da man ellers hurtigt vil gå kold under det heftige fiskeri

 

Pirkefiskeri efter sej

(Dette er bare et par af måderne du kan fiske sej på ud af mange)

For det første er det meget vigtig at bremsen står rigtig når storsejen hugger, den kan nemt springe linen i hugget, da de jager op og ned i vandmasserne.

 

Sej og Lubbe holder som regel til i den nederste halvdel af vandsøjlen.  Den bedste måde at fange sej på er, at lade pilken gå på bunden (på vejen ned sker der tit at de bider/hugger på) og så spole hurtigt op igen når pilken har nået bunden, med små stop hvor man gør nogle få pilke bevægelser med stangen. Når man så har spolet godt halvvejs op i vandsøjlen, lader man pilken gå på bunden igen osv.

 

Man kan også starte med at lade linen løbe ud mod bunden og holder tommelfingeren med et let pres oven på spolen, når man er kommet halvvejs ned, begynder man at give små udløb på 1- 5 m. af gangen, så lav nogle pilke bevægelser, og så videre nedad igen osv. Men vær hele tiden klar til at udløse bremsen da de fighter en del mere end torsk. Her vil en line der skifter farve for hver 10 meter være en klar fordel!

 

Kastefiskeri efter Lupper og Sej

Kastefiske efter sej kan også lade sig gøre, med er mest praktiseret på lavere vanddybder ned til 35 meter. Det kan det være en effektiv fiskemetode, da man her har mulighed for at fiske hele vandsøjlen igennem. Til dette fiskeri kan man benytte let grej, jo lettere grej jo bedre, forholdene taget i betragtning.


Fiskeriet foregår ved at man kaster ud i bådens drivretning eller til siderne og lader linen løbe ud med tommelfingeren let på spolen hvis du bruger multihjul.


Fastspole hjul

Bruger du et fastspole hjul så lad linen glide ud mellem et par fingere, men vær hele tiden klar til at udløse bremsen når hugget kommer uanset om du bruger multi- eller fastspolehjul. Gør nogle stop på vej ned hvor du giver nogle pilke bevægelser i stangen og lad så linen løbe et stykke ud igen. Hiv så igen osv. indtil pirken når bunden, hvorefter du straks begynder at spole ind igen med jævnlige stop, hvor du gør nogle pilke bevægelser med stangen, sådan at pilken får en bølgende gang/bevægelse på vejen op

.

Vigtig

Det er vigtig hele tiden at have føling med pilken både på vej ned og op.

Når hugget kommer, så læg lige mærke til i hvilken dybde det ca. er for der kan nem være flere det samme sted. Da sejen fighter meget kan det være en god ide at de andre i båden spoler deres liner ind mens sejen bliver fightet færdig og trukket indenbords. Det skal lige bemærkes at hugget kan komme ind til få meter fra båden.


Rensning af Sejen

Sejen skal hurtigst muligt renses og på køl efter den er fanget, da den hurtigt bliver fordærvet.

Derfor er en køleboks med is eller køleelementer et must. Det er en god ide at have en kølle eller et stykke kable klar, for sejen kan lynhurtigt sætte sig fast nede i vraget og så er det med at være hurtigt, for står man med blokeret bremse med god afdrift og kraftig line, ja så kræver det ikke en akademisk uddannelse for at regne ud hvad der sker.


God fornøjelse med dette spændende og til tider meget underholdende fiskeri!

Knæk og Bræk

Sejen er ikke så trykfølsom som f.eks. torsken, den kan derfor fare op og ned i vandsøjlen, næsten som en laks eller ørred og det er måske derfor fisken på tysk hedder Seelachs?