Fiskeri efter Makrel

Først om foråret begynder den at tage føde til sig. Her begynder den at jage i de øvre varmere vandlag og i april/maj søger den ind mod varmere og kystnære områder med en vandtemperatur på 11 – 14 grader.

For at æde sig godt fed til næste vinter.

Makrellen har ingen svømmeblære og lider derfor ikke af dykker syge. Den fanges i de frie vandmasser, men dog mest i den øverste del af vandsøjlen men ikke kun der.

Læs mere om makrellen HER

Grejet

Du kan bruge næsten alle slags stænger, blødere pilkstænger, trolling stænger, spinde stænger osv. Det er helt op til ens eget temperament. Prøv en hel let spinnestang, det giver en fantastisk sjov fight.

Klik på billede for forstørrelse


Dog vil jeg nævne at noget blank og selvlysende kugler på ophænget, går man ikke forkert af og så med ca. en lille 75 – 200 gram blank pilk eller lod til at trække ophænget ned. (jeg bruger selv en 200 gr pilk)

Bemærk at det er en enkel krog, en trekrog vil skade for mange fisk når du pilker i en stime makrel.


Man kan også bare vælge en alm. blank blink på en spinnestang og så bare få en ad gangen hvis man ikke skal bruge så mange, og nyder den store fornøjelse det er at fiske efter makreller.


Man oplever også sommetider på alm. pilkefiskeri efter torsk og sej, hvis der også er makreller under båden, at man ikke kan få grejet ned til bunden efter torsk fordi at makrellerne bider på ophængere og pilk inde det når så langt.


Fisksker du helt ved  bunden får du normalt også flere Fjæsinger, (Pas på deres stik) fjæsninger når de er der. (Det er dog ingen sikker hed for du ikke fanger dem.)

Her fangede vi dem fra 1 m over bunden op til 2 m under vandoverfladen. 


Makreller vil tit gerne stå i strømlæ.

eller i strømskæld (hvor du kan se tang på overfladen som ligger stille) som f.eks. ved Hou og Hals Barre fyr, moler osv., men ellers langs/over dybde kanter, sejlrender, over større stentoppe, i dybere områder og rev. Se kort her med gode fiskeområder ved Hou til Bla Makreller


Makrellen findes ofte helt inde ved kysten, så det er sjældent nødvendigt at sejle mere end 3 mil fra land, makrellen kan findes helt inde fra 1 m vand og helt ned til  bunden.

Ved Hou (Nordjylland) fanges de oftes om sommeren på omkring 9 m vand.


Hold godt udkik efter det man kalder mågesjov,

hvilket er når en flok måger hele tiden slår ned i vandet, typisk efter småsild og andre småfisk som makrellerne presser op mod overfladen, i sådan et område vil du normal kunne fange makreller, !! HUSK !! derfor en kikkert 7x50 til at spotte dem med.

Det er tit bedst/nemest at fange dem tidlig morgen og om aften.


Pilke metoden.

Når du har fundet dem eller har fundet en plads du vil prøve at pilke dem. Lad linen løbe 3- 4 m ud med tommeltotten på spolen og vær klar til at udløse bremsen ved hug/bid, gør så pilke bevægelser med stangen, kommer der ikke rimelig hurtig bid så lad den løbe til bunden og begynd med at fiske hele vandsøjlen hele vejen op men nogle korte indspolingerne, så nogle store rolige pilke bevægelser med stangen osv. hele vejen op


(Ikke at forveksle med rykfiskeri som ikke er lovlig) så du kan finde ud af i hvilken dybde makrellerne står. Da makrellen går i stimer i samme dybde er det her en stor fordel med et hjul med tæller.


Når du fisker efter makreller ved bunden på stengrunde, vil du tit opleve at mindre torsk, sej og knurhaner bider på makrel ophænget (en stegt eller grillet knurhane smager forresten fantastisk, så tag dem endelig med hjem).


Når makrellerne har hugget på dit/jeres ophæng/blink, (hvis i er flere i båden, så kan det være en fordel at en af jer lader ophænget med de fangede makreller forblive i vandet på skift, for det vil for det meste holde lidt på stimen, på grund af der er nogle fisk der kæmper lidt i vandet) hold altid linen stramt for ellers laver makrellerne ophænget om til en stor knude.

 

Trolling metoden:

Hvis du ikke lige kan finde makrel på loddet så prøv at dørge eller trolle efter dem på de ovenfor nævnte områder, med en fart på 2 – 4 knob = 4 – 6 km i timen, med linen 15 – 30 meter ude eller mere så at ophænget/blinket går 2 – 3  ja i varmere vand går de tit ved bunden , hvis du kommer længer op begynder hornfisken at bide på. 


Prøv med 1 - 2 (& hvis du tør) ;-)  6 stænger 2stk på downriggere ca halvt nede i vandsøjlen, 2 stk på dipsydiver der trækker lidt ud fra båden samt 2 stk på sideplanere med en lille blybelastning så der bliver fisket nær overfladen.


Ved denne metode dækker man et område på ca. 75meter og fra overfladen og ned til midt i vandsøjlen.


Brug her diverse blink, her kan både traditionelle trollingskeer og almindelige kystblink bruges. En lille ophænger kan vise sig at være særdeles effektiv!


Når først makrellerne er fundet, kan der så skiftes over til almindelig pirkefiskeri med makrelforfang som tidligere beskrevet.


Når man skal trolle makreller med ophængere er det ekstra vigtigt med gode kugleleje svivler, da linen ellers bliver snoet.


Medefiskeri:

Makrellen er en rovfisk! Føden består af tobis, brislinger, sild og andre småfisk der kommer på afveje, derfor kommer medefiskeri til sin ret.

Når man medefisker sorterer man ofte de mindre eksemplarer fra.


Tacklet består af et glideflåd med en stopperle, et lod og et dobbelt krogsæt med to mindre trekroge.


En anden mulighed er at fiske uden flåd med en let spinnestang med et let blybelastning og et dobbelt krogsæt.


Agn.

Som agn er sild og hornfisk fremragende, de skæres ud i lange strimler som kan flagre i vandet og lokke fisken til hug.


Fiskeriet i praksis fungere ved at man fisker med ca. 4 stænger alt efter hvor mange man er ude og hvad man kan styre. Tacklerne kastes ud i drivretningen og sættes i stangholderne så de bliver slæbt efter båden.


Er der meget strøm i området kan det en stor fordel at bruge et drivanker.

Lokkemidel.

Til at lokke en stime til båden (eller holde på den man fisker i) er det en god ide at bruge en rubby dubby. En rubby dubby er en kartoffelsæk med evt. et lod i. I posen kommer man most fiskeaffald, gerne sild eller brisling da de er meget olieholdige og dermed sender duftstoffer langt fra båden.

Sækken sænkes ned langs bådsiden ca. 1m. under båden, hvor den rystes ca. hvert 10 minut for at frigive duftstoffer, det kan hurtig gøre en sløv dag til en meget aktiv dag.


Medefiskeri er virkelig hyggefiskeri og fremragende hvis man har børn med ud som ikke gider stå med en stang i hånden hele tiden.

Indlægget er skrevet sammen med Michael Hermansen


Men så noget mere semiprof.

Makrelfiske maskine. Hvis du er til mange makreller og ikke gider at hive dem op med en stang, (Den kan jo også laves med en lille 12v el motor)

Dobbelklik på film for storskærm, der er flere film med pilke maskiner

Fiskeri efter makrel.

Når makrellen kommer til landet er sommeren på vej! Makrelfiskeri kan være lig med hygge for hele familien, alle kan være med. 

I de danske farvande får vi i sommermånederne besøg af to slags makreller, Hestemakrellen og den almindelige makrel.

For den almindelige makrels vedkommende er der 2 stammer, der kommer i danske farvande.

De overvintrer på dybt vand nær bunden i store stimer.

Den ene stamme overvintrer vest for Irland (vestmakrellen) og den anden stamme overvintrer i den nordvestlige Nordsø og kaldes derved Nordsømakrellen. I dennne periode tager makrellen næsten ingen føde til sig.












Der er næsten ikke noget bedre end en røget eller stegt makrel,

Hvordan du gør det kan du læse HERHER . Mange opskrifter på sild kan også bruges til makrel.












Makrellen fanges normalt på ophængere som er lavet til fiskeri efter makrel, de fås i flere udgaver med flere farver og designs samt i mange forskellige prislag, dog uden vi skal komme ind på hvilken der er bedst da det svinger fra sted fra sted, så man må prøve sig frem. vi bruger forfang med 2/0 & 3/0 kroge på

De 2 markeret er mine favorit ophængere.



Hvor & hvordan finder du så lige makreller.

Da den ingen svømmeblære har, ses den kun som nogle små prikker/skidtklatter på ekkolodet ved sort/hvid lod, typisk 2 – 6 m under båden, men du finder den også tit 1 - 2 m over bunden.

Klik på billede for større billede